РЭЛІШ З АНАНАСАЎ.
-600 г ананасаў,
-2 хімічна неапрацаваных лімета,
-6-8 зубкоў часныку,
-3-4 струка вострага перцу "Пепероні",
-1 ст. лыжка чорнага перцу,
-1 г. лыжка насення фенхеля,
-1 г. лыжка кмена,
-1 ст. лыжка насення сухой гарчыцы,
-1 ст. лыжка сухой мацярдушкі,
-200 г карамельнага цукру ці цукру для кансервавання,
-1 ст. лыжка солі.
Ананас ачысціць (вычышчанага павінна быць 500 г). Ліметы вымыць. Садавіну парэзаць на маленькія кавалачкі і здрабніць. Часнык ачысціць, перац і гародніну вымыць і здрабніць. Перац, фенхель, кмен і зерне гарчыцы, на патэльні, без тлушчу, падсмажыць, да з'яўлення водару, затым іх размалоць на кавамолцы. Рэзкія затаўкі змяшаць з мацярдушкай. Усе рэзкія затаўкі разам з ананасам, ліметамі, часныком, перцам "Пепероні", цукрам і соллю пакласці ў рондаль, дадаць 4 ст. лыжкі вады і на слабым агні, памешваючы, закіпяціць. Варыць 15 хвілін, пакуль усё не стане мяккім. Гарачы рэліш пафасаваць у гарачыя стэрыльныя слоікі, напаўняючы да самых краёў, закатаць і перавярнуць дагары дном. Падаюць да грыленай каўбасы і сасісак ці выкарыстоўваюць для марынадаў, прызначаных грылеваць.
НАВАГОДНІЯ ВАРОЖБЫ
У жыцці кожнага чалавека настае момант калі, ён павінен зазірнуць у будучае. І калі раней чалавек валодаў дарам прадбачання, то жыццё ў грамадстве па розных чынніках вымусіла яго адмовіцца ад шматлікіх сваіх уменняў ці мадыфікаваць іх, надаўшы ім "больш цывілізаваную" форму. Так з дзіўнага дарунка прадбачання, інтуіцыі, "шостага пачуцця" сфармавалася варажба. Варожбы існуюць ва ўсіх народаў. У Паганстве варажба складае адно з галоўных абрадаў набажэнства. Сама варажба ёсць зварот да Багоў. Захаваліся звесткі, што славяне ў найстаражытны час ужывалі варожбы. Пракоп Кесарыйскі пісаў: "Ушаноўвалі яны славяне таксама німфам і некаторым іншым духам, якім ахвяравалі і варажылі пра будучае". У Рэтры і Арконе вырабляліся найстаражытнейшыя, якія дайшлі да нас, грамадскія варожбы пры пасродку святых канёў. Вось адно з іх, прыведзенае М.Д. Чулковым: "Для варажбы ўтыкалі стаўма перад храмам шэсць дзід, па дзве ў шэраг, адну поплеч другой на роўнай адлегласці, і да ўсякіх двайнят прывязвалі дзіду папярок так высока, як каню можна без прыгання перасягнуць; потым жрэц пасля чытання доўгіх і ўрачыстых малітваў, узяўшы з вялікімі абрадамі каня за аброць, пераводзіў яго праз тры папярочныя дзіды, і калі конь пераступаў усе тры праваю нагой, без мяшання з леваю, то шанавалі гэта за добрае прадвесце прадпрымаемай вайны; а калі ён, пераступаючы дзіды, перамяжоўваўся, то прызнавалі за худое прадказанне; па гэтым конскім шаганні пачыналася вайна ці адкладалася". Найболей распаўсюджаны цяпер варожбы ў перыяд Каляд і Зялёных Каляд (Траецкі тыдзень). Але варажба ўяўляе сабой спосаб пазнання будучага па якіх-небудзь асаблівых знаках, штучным ці натуральным. Каб даведацца сваё будучае, то выкарыстоўваецца варажба персанальна кожным, у зручны для яго час. І ўсё ж пачынаючым варажбітам рэкамендуецца выконваць некаторыя правілы: папярэдне выключыць мясное, тытунь, алкаголь; падчас варажбы выконваць цішыню і не крыжаваць канечнасці.
ВАРАЖБА НА ЯЙКАХ.
Прыступаючы да варажбы, бяруць цёплую ваду ў шклянку і распускаюць у ёй яечны бялок. Пры выпусканні бялку адлюстроўваюцца розныя постаці. Па вось гэтых постацях пачынаецца варажба. Постаць, якая адлюстроўвае царкву, прадвесціць: дзяўчыне - хуткае вяселле, пажылому - смерць. Постаць, якая адлюстроўвае карабель з ветразямі, прадвесціць: замужняй жанчыне - хуткае прыбыццё мужа, дзяўчыне - аддачу замуж на чужы бок, маладому мужчыну - аддаленае вандраванне. Калі бялок раптам апусціцца на дно шклянкі, то гэта пагражае небяспечным бедствам, смерцю, пажарам, вечным незамужнім жыццём.