МЯСНАЯ ЭСЭНЦЫЯ ДЛЯ НАДАННЯ КРЭПАСЦІ БУЛЁНАМ І ЧЫРВОНЫМ СОУСАМ
-херас - 1.5 шклянка
-воцат - 1 чарка
-эстрагон - па густу
-сардэлькі - 12 шт
-перац - па густу
-арэх мушкатовы - 0.5 шт
-гваздзіка - па густу
-хрэн - 1 кавалачак
-цэдра цытрыны - па густу
-корань пятрушкі - 2-3 шт
2-3 кораня пятрушкі, 1 1/2 шклянкі хераса, чарку моцнага воцату эстрагонавага, 12 вычышчаных сардэлек, трохі перцу, 1/2 мушкатавага арэха, нацёртага на тарцы, некалькі суцэльных гваздзікаў, кавалак хрэна, цэдры цытрынавай змяшаць, паставіць на пліту. Варыць, пакуль не разварацца сардэлькі. Тады працадзіць скрозь сіта, пераліць у бутэльку, астудзіць, моцна закаркаваць. Падрыхтоўваючы моцны соус да рыбы, качкі, каплуна, дзічыны, свіных ныркаў, баранавым катлетам, паштэту і г.д. прыгатаваць чырвоны соус, уліць 1-2 лыжкі, гледзячы па густу, гэтай эсэнцыі. Можна дадаць трохі паленага цукру, закіпяціць, працадзіць, абліць страву. Гэту эсэнцыю выкарыстоўваюць пры падрыхтоўцы соусаў да цёмнага мяса - да ялавічыны, бараніны, дзічыны і да розных гатункаў рыбы.
Беларускія прыказкі і прымаўкі.
• Яйцо курыцу вуча. — Калі падлетак пачынае вучыць старэйшых, як жыць.
• Як асіна затрасецца, тады бычок напасецца. — Заўвага сялян аб тым, што калі на асіне зьявяцца першыя лісты, тады на траве напасецца ўжо бык.
• Як бедны ў дарогу, дык вецір у вочы. — 1. Прыказвае той, каму ў дарозе здарылася няпрыемная прыгода. 2. У каго пры распачатай справе ці рабоце здарыліся нейкія няпрыемнасьці ці цяжкасьці.