ЗЯЛЁНАЕ ТКЕМАЛІ.
Калі вы жадаеце сварыць ткемалі на зіму, пажадана ўзяць кроп і кінзу з суквеццямі, г.зн. пастарэлыя (яны духмяней), калі для неадкладнага ўжывання, бярыце свежыя.
-1 кг алычы,
-1 ст. вады
-па невялікім пучку кропу і кінзы
-4-5 долек часныку
-перац чырвоны
-соль,
-цукар па густу,
-амбало (гэта такая траўка,якая надае характэрны водар ткемалі, па іншым яе завуць блошная мята ці палее-трава.)
Выглядае яна вось так: але калі не дастанеце, не бяда, без яе густ не пакутуе.
Зеляніну вызваліць ад сцеблаў (іх не выкідаць, спатрэбяцца).
Мытую алычу пакласці ў рондаль, зверху пакласці сцеблы кропу і кінзы, дадаць вады і варыць, пакуль скурка не пачне адставаць.
Астудзіць, працерці праз друшляк (галінкі выкінуць). Амбало таксама вызваліць ад галінак і разам з зелянінай і часныком пракруціць у мясасечцы, можна здрабніць ў блендэры.
Дадаць да працёртых ткемалі і варыць хвілін 10, затым пасаліць, паперчыць, дадаць цукар па густу і яшчэ хвіліны 2 пагатаваць. Наліць у чыстыя сухія бутэлькі, зверху наліць трохі алею і можна хаваць на зіму.